Dragi responsabili şi membri ai Acţiunii Catolice,

Anul 2016 este un an important pentru comunităţile noastre locale şi pentru ţara noastră datorită faptului că suntem chemaţi să ne exprimăm votul şi să ne alegem reprezentaţii la nivel local (5 iunie 2016), dar şi în cadrul parlamentului (noiembrie/decembrie 2016) pentru următorii patru ani.

În numeroase rânduri, Papa Francisc încurajează implicarea laicilor în politică subliniind faptul că aceasta este „una din formele cele mai înalte ale carităţii”. „Într-un moment de criză ca cel actual este urgent să se dezvolte, mai ales între tineri, o nouă considerare în angajamentul politic, iar cei ce cred și cei ce nu cred să colaboreze împreună pentru promovarea unei societăți în care injustițiile să poată fi depășite și orice persoană să contribuie la binele comun după propria demnitate, punând la dispoziție propriile capacități.”

Episcopii Catolici din România încurajează participarea la vot, accentuând faptul că fiecare „creștin este chemat să facă o alegere coerentă cu credința pe care o mărturisește, promovând acele persoane care respectă valorile demnității umane, sprijină familia și respectă viața încă din momentul conceperii ei și până la sfârșitul ei natural, care prețuiesc pacea, etica creştină şi creaţia lui Dumnezeu.”

Aşadar, este de datoria şi responsabilitatea noastră în calitate de creştini să PARTICIPĂM la vot şi să DĂM VOTUL candidaţilor care îşi propun să reprezinte cât mai fidel modelul de viaţă şi de morală propus de Biserică şi acceptat de către noi, candidați care să fie preocupaţi de binele comun.

Aleşii locali sunt reprezentanţii noştri ai tuturor, iar în numele nostru şi pentru noi iau deciziile care le sunt încredințate. Deciziile luate de aceştia influențează viața noastră de zi cu zi, de aceea implicarea noastră devine o datorie morală. Suntem responsabili pentru vot! Neparticiparea la vot nu doar că nu ne oferă posibilitatea de a fi reprezentaţi şi auziţi, dar totodată se împotriveşte voinţei lui Dumnezeu de a lua parte la viaţa publică. (cf. CBC nr. 1915).

Acţiunea Catolică din România încurajează şi promovează participarea la vot pentru că în calitate de creştini ancoraţi în realitatea veşnică a lui Dumnezeu avem datoria de a fi şi cetăţeni responsabili, implicaţi în viaţa comunităţii din care facem parte, inclusiv prin participarea la vot.

Anca Frona,
preşedinte

Material preluat de pe actiuneacatolica.ro.