În perioada 13-15 octombrie 2017 a avut loc la Centrul Gaudium et Spes din Traian cursul anual de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași. Tema sub care au stat atelierele din cadrul cursului este tema noului an asociativ: Acțiunea Catolică, dar și misiune pentru TINE(ri), inspirată de motoul „Vei merge la toți cei la care te voi trimite” (Ier 1,7).

Cursul pentru președinții parohiali a început în seara de vineri, cu participarea la sfânta Liturghie și apoi cu activități de cunoaștere și colaborare. Tinerii și adulții au avut ocazia să se împrietenească și să pornească împreună cu mai multă încredere la drumul pe care l-a deschis misiunea asumată în parohie. Salutul de bun venit din partea președintelui diecezan Cristina Mare, precum și cuvintele pline de entuziasm ale membrilor consiliului diecezan prezenți la curs a dar un ton vesel întâlnirii și i-a copleșit cu nerăbdare pe președinții parohiai pentru ceea ce aveau să primească în aceste zile.

Ziua de sâmbătă  fost caracterizată de o muncă intensă, bogată și folositoare pentru responsabilitatea participanților în grupul parohial. În prima parte a zilei ,părintele Felix Roca, asistent spiritual general, a vorbit celor prezenți despre semnificația temei anului asociativ  și despre toate cele câte le implică. La momentul de formare, accentul a fost pus în mod deosebit pe relațiile dintre generații și dintre sectoare, pilon care a stat și la baza discuțiilor din grupurile mici. Participanții au putut schimba idei, au dezbătut problematici specifice și și-au împărtășit bogățiile și așteptările.

În mijlocul zilei a stat sfânta Liturghie, o adevărată sărbătoare și o bucurie de a se aduna în fața lui Isus responsabilii parohiali din întreaga dieceză. La cuvântul de învățătură, părintele Felix a pus în lumina Evangheliei zilei întreaga misiune pe care asociația noastră o are în lume și a vorbit despre dificultățile care pot să intervină și cum, alături de Isus, pot fi, cu puțin efort, depășite.

În cea de-a doua parte a zilei, munca a fost structurată în două ateliere de lucru. Astfel, pe rând, fiecare a putut să învețe mai multe despre valoarea grupului de Acțiune Catolică și despre specificul și resursele acesteia, precum și despre cum să își finanțeze activitățile prin tehnici de fundraising și implicare activă comunității.

„La atelierul de strângere a fondurilor am pus în practică patru idei utile, altele decât clasicele mărțișoare, coronițe de Advent și puișorii de Paște. Aceste patru idei le vor folosi președinților și în afara sărbătorilor, căci cei nevoiași au nevoie de noi tot timpul. Îi ajutăm pe cei din jurul nostru pentru că îi iubim și îi putem ajuta atât financiar cât și spiritual, petrecând câteva momente cu ei și stând de vorbă. Unii au nevoie de alimente, iar pentru acest lucru se pot strânge bani organizând diferite evenimente în parohie.

Cu câteva materiale simple și ceva talent la desen, poezie sau canto, se poate face o expoziție de desene, poezii, un moment de destindere cu cântece și piese de teatru, o bibliotecă pentru toți sau fotografii la minut cu măști atractive și colorate. Astfel se investește și talentul credincioșilor din parohie, dar în același timp pot primi un ajutor financiar și cei care au nevoie. Aceste lucruri le-au învățat președinții la acest atelier, iar noi abia așteptăm să le vedem puse în practică!” – Andreea Gheț, coordonator atelier fundarising

„Atelierul nostru a debutat cu momente de regăsire atât fizică: prin dans, cât şi de întoarcere în sufletul nostru pentru a ne întalni cu pacea şi liniştea interioară: print-un moment meditativ. Găsind centrul cercului în care ne aflam, am descoperit punctul de plecare de unde a început povestea noastră, povestea Acțiunii Catolice.

Pornind de la visul unor tineri de acum 25 de ani de a se apropia mai uşor de Cristos şi de Biserică, am descoperit împreună că astăzi facem şi noi parte din povestea lor şi implicit din misiunea lor, aceea de a ne apropia mai mult de Cristos şi de a construi o Biserică în care copii, tineri şi adulţi, în colaborare cu păstorii bisericii, contribuie la o lume mai bună şi mai sfântă. Primind toate acestea în dar de la cei care au fost înaintea lor, fiecare preşedinte parohial şi-a descoperit misiunea: de a iubi, de a fi disponibil, colaborator, de a da încredere şi speranţă, de a fi în comuniune cu toţi membrii, de a crea unitate şi de a fi deschişi noilor iniţiative ce apar.

Îndemnul de a fi o lumină în grupul Acţiunii Catolice dar şi în comunitatea din care face parte, urmat de motoul „Vei merge la toți cei la care te voi trimite”, a încheiat momentele interactive şi de comuniune din atelierul nostru.” – Maria Andrici, coordonator atelier Grupul AC, dar și misiune

Participarea la Adorația Euharistică a fost, fără îndoială, de o profunzime aparte. Pe altar, participanții au așezat toate bucuriile lor, toate fricile și toate speranțele, încredințându-i lui Cristos misiunea pe care o are fiecare în parohie.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu o serată a provocărilor, unde fiecare și-a pus la dispoziție dinamismul, creativitatea și spiritul de echipă. Tinerii și adulții prezenți la Traian au cântat, au dansat, a fost modele din ședințele foto și au dat dovadă de perspicacitate și o vastă cultură generală. Energia era la ea acasă.

Dimineața zilei de duminică a fost rezervată concluziilor, evaluării și aprecierilor efortului pe care președinții parohiali l-au depus pentru a fi prezenți la această întâlnire și a încerca să învețe cât mai multe pentru o activitate fructuoasă în parohiile lor. Sfânta Liturghie a încununat activitatea de la Traian. Părintele Felix le-a amintit tuturor la predică că sunt aleși, sunt modele și trebuie să nu uite niciodată că la Dumnezeu nimic nu este prea greu sau prea mult.

Cu aceste încurajări, președinții s-au întors în parohiile lor, promițându-și deja bucuria revederii pe 20 și 21 octombrie, când la Iași va fi sărbătoarea Jubileului celor 25 de ani de activitate asociativă în Dieceza de Iași.

Este întotdeauna o bucurie pentru Consiliul Diecezan să-i întâlnească pe acești membri entuziaști, să poată să îi asculte împărtășind din experiențele parohiale, să le poată veni în ajutor și împreună să construiască o Acțiune Catolică a comunității, o Acțiune Catolică în spiritul lui Cristos!

Fotografii de la această activitate puteți vedea aici