Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a organizat o zi de formare pentru membrii sectorului tineri, în special pentru cei cu vârsta între 14-16 ani. Această zi s-a desfășurat la Bacău, Oratoriul „Don Bosco”, în data de 12 aprilie 2014 și au fost prezenți aproximativ 50 de adolescenți. „Credința și fericirea” a fost tema întâlnirii ce i-a făcut curioși pe cei prezenți să afle unde și cum pot găsi fericirea.
Evenimentul a fost coordonat de Celina Dumitru, vicepreședinte sectorul tineri, Daniel Benchea-Joca, responsabil sectorul tineri, zona Bacău și părintele Marius Sabău, asistent spiritual pentru sectorul tineri, zona Bacău. Pentru a susține un moment din programul zilei, a fost invitată Simona Magdalena Mîrț, psihopedagog de profesie.
Rugăciunea de la începutul programului i-a ajutat pe adolescenți să parcurgă ziua cu răbdare și cu dorința de a asimila cât mai mult din informațiile pe care urma să le primească. Jocul energizant i-a unit pe toți într-o barcă și au vâslit împreună pentru a ajunge la mal, înfruntând valurile și pirații.
Părintele Marius a continuat programul cu un moment spiritual intitulat Credința și fericirea. A început prin a explica ce înseamnă un adolescent. Un adolescent nu are nicio grijă, pentru că este cineva care are grijă de el și ne referim aici la familie și Dumnezeu. Adolescența este perioada când începem să avem preocupări frumoase, vrem să facem ceva nou, dar frumos. Însă este și perioada când avem o senzație de superioritate, suntem convinși că ceea ce spunem și facem ni se cuvine. Uneori avem senzația că suntem singuri, însă dacă trăim alături de Dumnezeu vom găsi fericirea.
Dacă ești adolescent nu fugi de realitate, nu zâmbi forțat, nu te plânge că viața nu are ce să-ți ofere, deschide-ți inima cu toată responsabilitatea și lasă să pătrundă lumina, adevărata fericire, adică pe Dumnezeu. Urmărește să faci ceea ce nu-ți va face rău mai târziu, fundamentează-ți viața pe un principiu: dacă îți alegi să fii bun, vei fi bun, dacă îți alegi să fii fericit, vei fi fericit.
Toți Papii i-au îndemnat pe tineri să-și fundamenteze viața pornind de la învățătura lui Dumnezeu. Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea ne spunea că „fericirea este la Isus”. Papa emerit Benedict al XVI-lea ne spune că fericirea materială face ca fericirea adevărată, care se află în Cristos, să se prăbușească. Iar Papa Francisc ne îndeamnă să respingem ofertele ieftine de fericire, având astfel curajul de a fi cu adevărat fericiţi, un dar pe care doar Dumnezeu îl poate oferi.
La final, părintele le-a explicat adolescenților că ceea ce ne face fericiți este credința, iar faptele pe care le săvârșim reflectă adevărata noastră credință, adevărata noastră fericire. Pentru a ajunge la fericirea adevărată parcurgeți pașii ce se reflectă în fericirile pe care le-a proclamat Isus la predica de pe munte.
După o mică pauză de ceai și biscuiți, în partea I a atelierului S.O.S. îmi caut fericirea, Simona Mîrț le-a dovedit celor prezenți că fericirea ține de noi, vine din interiorul nostru. Fericirea este o stare mentală de bine, caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă.
Pentru a fi fericiți putem începe prin a decide să fim fericiți, luptând zilnic la lucrul acesta. Trebuie să fim optimiști, să învățăm de la ceilalți ce înseamnă fericirea. Oamenii posomorâți ne pot induce într-o stare de tristețe, așadar îndepărtează-te de toate sentimentele care nu sunt pozitive. Folosește cuvinte care evocă puterea și succesul, analizează ce a mers prost, gândește-te la un eșec ca la o oportunitate. Oamenii fericiți nu au parte numai de lucruri bune, dar știu sigur să se bucure din suflet de tot ceea ce au. Acestea au fost sfaturile primite din partea Simonei.
La Sfânta Liturghie, părintele Marcelin Blaj, a vorbit despre faptul că Acțiunea Catolică este bazată pe acțiune, deci și noi trebuie să acționăm în numele lui Dumnezeu, făcând astfel lucruri minunate care ne pot aduce fericirea. „Singur poți face lucruri posibile, însă împreună cu Dumnezeu poți face și lucrurile imposibile”. Am participat la liturghie și ne-am rugat împreună ca Săptămâna Sfântă să fie pentru toți un prilej de întoarcere pe calea cea bună, pe calea indicată de Dumnezeu, care și-a trimis pe lume singurul său fiu pentru a ne mântui.
În partea a II-a a atelierului S.O.S. îmi caut fericirea fiecare a încercat să-și manifeste fericirea prin diferite modalități. La un atelier trebuiau să deseneze, la un altul trebuiau să spună și să facă un lucru pe care nu l-au făcut, dar ar fi vrut să-l facă. La un alt atelier trebuiau să arăte cât de fericiți pot fi printr-un desen, un atelier era pentru a te elibera de unele griji care te presoară, iar la un ultim atelier trebuiau să-și pună încrederea într-o persoană pe care îi ghidau ca să parcurgă un traseu cu obstacole, fiind legat la ochi.
Toate aceste ateliere au avut menirea de a-i ajuta pe adolescenți să-ți manifeste mai ușor fericirea, lăsându-ți grijile deoparte, astfel încât fericirea să-ți facă loc în inima lor. Au învățat cât de important e să-ți pui încrederea în oameni și să comunici cu ei atunci când obstacolele se ivesc în calea lor.
Următoarea zi de formare va fi pentru tinerii cu vârsta între 20-35 de ani care va avea loc la Iași, în parohia „Adormirea Maicii Domnului”, marți, 29 aprilie 2014.
Andreea Gheț
Mai multe fotografii puteți vedea aici.
18 Per Share Range’Renaissance Capital
Ed Hardy Clothes Have Bright Colors