În perioada 8-11 februarie 2015, Dieceza de Iași a fost gazda unui grup de tineri studenți austrieci, membri ai Acțiunii Catolice din Austria (Katholische Hochschuljugend Österreichs – KHJÖ) care au dorit să cunoască îndeaproape societatea românească. Vizita a stat sub tema „Tinerii și Europa la 25 de ani de la căderea comunismului” și a fost un schimb de experiență între tinerii austrieci și tinerii români care locuiesc sau studiază la Iași. Activităţile s-au desfăşurat în parteneriat cu Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului, Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” şi Asociaţia Studenţilor Catolici Iaşi.
Călătoria cu trenul din Viena până la Iași a sporit emoțiile participanților austrieci din toată țara, alături de asistenții spirituali și de președintele național KHJÖ Andreea Celina Patrașcu (tânără româncă aflată la studii în Viena).
Duminică, 8 februarie, după vizitarea orașului în care a avut loc Mica Unire, oaspeții au participat cu bucurie la liturghia tinerilor de la ora 16.00 din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, alături de tineri din toate asociațiile și organizațiile din Dieceza de Iași. Seara a fost destinată unui schimb intercultural între tinerii austrieci și tinerii catolici români, fiecare prezentând într-un mod cât mai frumos și atractiv elemente din propria cultură: costume tradiționale, cântece, dansuri și chiar mâncăruri și băuturi. Energia și bunul gust nu au părăsit nicio clipă grupul contopit.
Ziua de luni a fost însemnată prin vizita la PS Aurel Percă, întâlnire care a fost un prilej deosebit pentru tinerii oaspeți de a afla mai multe informații despre catolicii din Dieceza de Iași și din România, despre activitatea pastorală care se desfășoară în dieceza noastră, despre influențele sistemului comunist și raportul Bisericii Catolice locale cu Biserica Ortodoxă. Oapeții au avut apoi ocazia să viziteze muzeul deschis în cinstea fericitului Anton Durcovici, să-i cunoască viața și să afle mai multe despre istoria catedralei vechi și simbolistica catedralei noi, care i-a impresionat prin măreție dar mai ales prin încărcătura sa spirituală.
Marți, grupul din Austria a dorit să cunoască activitatea Fundației „Pacea” a Fraților Minori Conventuali care se ocupă cu rromii din localitate. A fost o experiență deosebită pentru vizitatorii care au intrat în contact cu comunitatea rromă de la Roman, observând stilul de viață al acestora și specificul lor. În a doua parte a zilei a avut loc întâlnirea cu grupul ASCOR (Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români) din Iași, de la care au învățat despre specificul credinței ortodoxe și despre viața tânărului creștin ortodox de la membrii asociației.
Ultima zi de vizită la Iași a fost destinată unei activități deosebite: vizitarea câtorva mănăstiri din Bucovina. Alături de tinerii din Iași, studenții austrieci au învățat despre mănăstiri precum Humor, Voroneț și Moldovița chiar de la oamenii locului. Înainte de a se întoarce în Austria, tinerii vor vizita și orașul Cluj, cunoscând și tineri din partea de vest a țării.
Au fost cu siguranță momente care nu vor fi uitate, mai mult, vor fi purtate cu grijă la casele lor, povestindu-le cu același entuziasm cu care au fost trăite!
Fotografii de pe parcursul acestor zile găsiți aici.
gathered common questions checklist
op opens in Echo Park its E