În perioada 28 februarie – 2 martie 2014 a avut loc, la Centrul Gaudium et Spes din Traian (Neamț), cursul de formare pentru responsabilii parohiali ai sectorului copii. Cursul a avut ca temă „Viața ta este o comoară!” iar motto-ul a fost „În dar ați primit, în dar să dați.” (Mt 10,8). Obiectivul principal a fost sprijinirea participanților în angajarea cu responsabilitate, după specificul Acțiunii Catolice, la realizarea misiunii de animator sau educator în comunitatea parohială. Au participat 28 de animatori care au avut șansa, pe întreaga perioadă a desfășurării cursului, să împărtășească experiențe, să-și îmbunătățească activitatea cu copiii din grupurile lor și să crească în misiunea lor de slujire.
Sfânta Liturghie de vineri seara a reprezentat pista de lansare a activităților cursului. Celebrată de părintele Claudiu Cocuț, asistent spiritual la sectorul copii pe zona Roman, aceasta a vrut să transmită tuturor celor prezenți că așa cum nu plecăm niciodată într-o călătorie fără a-i cere lui Dumnezeu să aibă grijă de noi, așa nicio zi și nicio activitate nu trebuie să-L lase de partea cealaltă a ușilor. Mai mult, după momentul de cunoaștere, în care participanții au făcut cunoștință atât cu colegii lor, cât și cu echipa de organizare, a urmat un moment special de rugăciune care i-a unit mai mult cu Dumnezeu și i-a încurajat să-și pună încrederea în mâinile Lui.
Ziua de sâmbătă a fost pentru fiecare un prilej de bucurie în a dărui celor aflați în nevoie o bucățică din comoara pe care Domnul le-a sădit-o în suflet. În prima parte a zilei, părintele Felix Roca, asistent spiritual la sectorul copii pe zona Iași, a ținut un moment de formare centrat pe comoara care este viața noastră. Astfel, prin metafora nașterii unei perle în interiorul stridiei, participanții au învățat cum, valorizând o provocare, un pericol, pot ajunge la rezultate uimitoare, care să-i îmbogățească atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor. Părintele le-a vorbit tuturor despre cum Dumnezeu le-a dorit o misiune pe care sunt datori să o descopere întreaga viață, despre cum nu poate nimeni să le inspire acel respect față de viață mai mult decât o pot face ei. Le-a explicat despre ce înseamnă să-l pui pe Dumnezeu pe primul loc în viața ta, având răbdare cu ei înșiși și dând sens tuturor momentelor din viața lor. Mai mult, i-a îndemnat să-și creeze o regulă de viață bazată pe rugăciune, împărtășire și mărturie, întrucât viața sufletului lor are și ea nevoie de o ordine.
După momentul de formare, participanții, împărțiți în echipe de lucru, au confecționat mărțișoare și au pregătit un program de activitate pentru copiii și bătrânii de la Centrul Rezidențial pentru Copii și Casa de bătrâni și bolnavi din Butea, centre sociale aflate în îngrijirea Congregației Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus.
Pentru a putea desfășura o activitate frumoasă, toți cei prezenți la Traian au participat, înainte de a porni la drum, la sfânta Liturghie, alături de cei trei asistenți spirituali, părintelui Claudiu și părintelui Felix alăturându-se și părintele Ștefan Bortă, asistent spiritual al sectorului copii pe zona Bacău. Au fost, de asemenea, și ocazii de spovadă pentru tinerii animatori, care au fost încurajați să se apropie de Preasfântul Sacrament cu sufletele curate și inimile deschise pentru a-l primi pe Isus.
La Butea, după ce au vizitat biserica din localitate și s-au rugat împreună în fața altarului, animatorii au făcut cunoștință cu sora Elisabetta Barolo, care le-a vorbit despre misiunea surorilor de acolo, despre ce înseamnă fiecare gest, oricât de mic, pentru cei aflați în nevoie. Le-a explicat cât de mult contează rugăciunea și încredințarea întru totul lui Dumnezeu, și mai ales câte comori sădim noi în ceilalți atunci când le împărtășim ceea ce Tatăl ceresc ne-a oferit nouă. A urmat apoi întâlnirea cu copiii și bătrânii din centre, alături de care participanții au dansat, au cântat, cu care au vorbit și împărtășit emoții. Invitați de bătrâni să revină ori de câte ori pot, și întrebați de copii dacă pot veni cu ei, au pornit spre centrul din Traian, nu înainte însă de a vizita castelul familiei Sturdza din Miclăușeni.
Întorși la Traian, participanții au împărtășit experiențele trăite la Butea și au înțeles că oamenii sunt adevărate comori pe care merită să le descoperim zi de zi, să nu ne lăsăm descurajați de aparențele care de cele mai multe ori sunt atât de înșelătoare. Pentru adevăratele bogății trebuie să săpăm adânc în sufletele celor care le păstrează!
Activitatea de seară a fost o adevărată vânătoare de comori. Împreună, au descoperit cu toții că animatorii nu sunt „stăpânii copiilor, ci slujitorii bucuriei lor în numele lui Isus, călăuzitori către El. Ați primit mandatul Bisericii pentru această responsabilitate.” (Fragment din Discursul Sfântului Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, adresat educatorilor în cadrul Întâlnirii copiilor și adolescenților din Acțiunea Catolică Italiană, Piața Sfântul Petru, 30 octombrie 2010).
În ziua de duminică, atelierele de lucru au reprezentat suportul activităților. Astfel, participanții cu curs au învățat, pe rând, despre ce înseamnă a fi Animator organizat, despre Valoarea formativă a grupului și despre ceea ce este fiecare dintre ei, de fapt: Animator sau educator?.
Sfânta Liturghie a încoronat activitatea desfășurată pe parcursul celor trei zile la Traian. A fost o Liturghie deosebită cu atât mai mult cu cât au participat, alături de animatori, și persoanele consacrate aflate la o zi de reculegere la centrul din Traian. Tinerii animatori au avut astfel, modele concrete de slujire pentru binele celor din jurul lor. Au primit, de asemenea, și mandatele lor de misiune în grupurile parohiale la care se întorc, fiind încurajați să-l aducă pe Dumnezeu și să-și împartă comoara în toți oamenii care le ies în cale.
„Am participat cu emoții la acest curs, fiind primul de acest gen din activitatea mea pastorală de până acum, iar reușita lui e formidabilă. Felicitări din toată inima! În aceste zile am descoperit persoane care știu să-și pună comoara unde trebuie și când trebuie. Am descoperit persoane minunate care abundă de iubire, împărțind cu semenii chiar și ceea ce au mai prețios, în ciuda, poate, și a criticilor (mă refer la talente!). Am participat cu bucurie și entuziasm și… mai vreau!”, ne-a mărturisit părintele Claudiu Cocuț.
Sperăm că fiecare dintre cei prezenți la acest curs vor rămâne cu amintiri frumoase în suflet și cu idei care să-i sprijine în activitatea lor din parohie, alături de copiii pe care-i coordonează. Împreună, să descoperim cu toții adevărata comoară care se ascunde adânc în noi: Cristos!
Mai multe fotografii găsiți aici.