Pentru asociația noastră, Adunarea Generală Diecezană este un moment de bilanț, dar mai ales de mulțumire și prețuire. Așadar, cu ce aș putea să încep? În primul rând cu un mare MULȚUMESC! Un mulțumesc din toată inima! Și nu îl spun din complezență sau din bună educație, ci pentru că vine dintr-o inimă sinceră și plină de recunoștință, căci…
Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi, lucruri mari a făcut Domnul pentru Acțiunea Catolică, și suntem plini de bucurie!
Ne-am adunat astăzi, în inima diecezei, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a-i aduce recunoștință lui Dumnezeu pentru bogăția harurilor cu care ne-a copleșit în ultimii 3 ani. Într-adevăr, lucrarea Domnului este minunată în orice persoană pe care El o cheamă și o trimite în misiune, și cu atât mai mult, atunci când trezește în atâția copii, tineri și adulți dorința de a ieși din anonimat, de a se implica mai mult în viața comunității și de a-l mărturisi pe Isus printre oameni, în propriile locuri ale vieții.
În urmă cu trei ani, mai exact pe 22 octombrie, în parohia Sfânta „Tereza a Pruncului Isus” din Roman, Consiliul diecezan prezent aici, în fața voastră, a acceptat responsabilitatea de a fi motorul care ajută spițele să se învârtă, spunând DA misiunii de a sluji, împreună cu voi, Biserica lui Cristos. Desigur, pe parcursul celor 3 ani, prin activitățile pe care le-am desfășurat împreună, am cunoscut atâția oameni minunați, am trăit experiențe frumoase, momente înălțătoare de comuniune și de rugăciune, am legat prietenii, am adus un suflu nou comunităților noastre parohiale și am așezat o mică piatră, sperăm noi, la temelia formării umane și spirituale a celor care ne-au trecut pragul casei noastre.
Formarea umană și spirituală a responsabililor parohiali și a membrilor a fost și este o prioritate a Acțiunii Catolice. Anual, am organizat cursuri de formare pentru președinții parohiali și responsabilii de sector și zile de formare pentru membri. Am pornit la drum, în octombrie 2016, conștienți de demnitatea primită, călăuziți de tema Bogați în demnitate, generoși în dăruire și însoțiți de motoul „Ceea ce am, aceea îți dau.” Am înțeles cât de mult contează puținul bine pe care suntem datori să-l facem pentru cel de lângă noi, pentru ceea ce ne înconjoară, pentru noi înșine.
Cu această frumoasă idee a participării active la viața de comunitate am continuat drumul nostru și am descoperit că Acțiunea Catolică, este dar și misiune, iar noi suntem îndemnați să fim o lumină în grupul Acţiunii Catolice dar şi în comunitatea din care facem parte.
Anul 2017 a fost un an jubiliar. O delegație din dieceza noastră însoțită de PS Petru a participat la întâlnirea Forumului International al Acțiunii Catolice organizată la Roma, în perioada 27-30 aprilie, când s-au sărbătorit și 150 de ani de Acțiune Catolică Italiană. Întâlnirea cu Sfântul Părinte ne-a făcut să trăim emoţii unice, cu o încărcătură spirituală inefabilă. Papa Francisc ne-a invitat să fim „Biserică în ieşire”, adică o comunitate de discipoli misionari, care iau iniţiativă fără teamă, care ştiu să facă primul pas şi să se implice în viaţa comunităţii; să ajungem la periferii, la cei marginalizaţi, cei care sunt consideraţi rebuturi. „Toţi puteţi merge în misiune. Vreau o Acţiune Catolică printre oameni, în parohie, în dieceză, în sat, în cartier, în familie, în birou şi la locul de muncă, la ţară, în propriile locuri ale vieţii… Este foarte important locul pe care-l daţi persoanelor în vârstă şi celor bolnavi. Ei sunt cei care pot să creeze patrimonial de rugăciune şi de har pentru misiune. Această rugăciune Dumnezeu o ascultă cu duioşie specială”. Papa spunea că Acţiunea Catolică nu este o „vamă”, ci o asociaţie deschisă celorlalţi, care să pună în centru viaţa spirituală şi fidelitatea faţă de Evanghelie; să fie mereu inserată în viaţa comunităţii parohiale şi diecezane, să nu fie un satelit al parohiei rămas în orbită. Putem construi o Acţiune Catolică durabilă doar pe cei patru pilaştri: rugăciunea, formarea, jertfa şi apostolatul. Dat fiind contextul actual, apostolatul trebuie să fie trăsătura distinctivă, piciorul care se aşază primul, dar nu în detrimentul celorlalţi, căci „apostolatul misionar are nevoie de rugăciune, formare şi jertfă”.
Mulţumesc în mod deosebit păstorului nostru, PS Petru Gherghel, care ne-a însoţit la Roma şi care susţine, încurajează şi crede în Acţiunea Catolică!
Tot în anul 2017 am sărbătorit la Faraoani 20 de ani de când s-a născut sectorul adulți al Acțiunii Catolice. Cum ar fi fost Acțiunea Catolică fără sectorul adulți? Cu siguranță, mai săracă în implicare, în rugăciune, în sacrificiu. Ar fi fost incompletă pentru că Acțiunea Catolică a crescut și format generații, a format familii, a adus experiențe noi, curaj și implicare, a descoperit vocații… prin sectorul adulți.
Mulțumim, dragi adulți!
Un moment cu totul special a fost aniversarea Jubileului celor 25 de ani de prezență și misiune în Dieceza de Iași a familiei Acțiunii Catolice. Ne amintim că în după-amiaza zilei de 20 octombrie 2017, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a organizat aici, la Iași, chiar în Aula „Fericitul Anton Durcovici”, simpozionul „Acțiunea Catolică – Cu recunoștință spre noi orizonturi” cu ocazia celor 25 de ani de activitate în Dieceza de Iași. La eveniment au participat membri ai Consiliilor Diecezane din cei 25 de ani, asistenți spirituali, președinții parohiali, precum și delegații ale altor asociații din Dieceza de Iași, din țară și din străinătate. Invitați speciali la simpozion au fost PS Petru Gherghel, Anca Frona, președintele Acțiunii Catolice din România, părintele Felix Roca, asistent spiritual general, părintele Cornel Cadar, primul asistent spiritual general al asociației, precum și foștii președinți diecezani.
21 octombrie 2017 a fost ziua care a adunat aici, la Iași, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” peste 500 de participanți din întreaga Dieceză de Iași, membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif”, pentru a sărbători împreună cei 25 de ani de activitate asociativă. Copii, tineri și adulți din zeci de parohii ale diecezei, însoțiți de asistenții spirituali, au călătorit zeci, sute de kilometri să sărbătoarească împreună această frumoasă istorie scrisă de asociația la care ei țin atât de mult.
Parcursul nostru formativ a continuat pas cu pas. Astfel, în perioada 5-7 octombrie 2018, a avut loc cursul de formare pentru președinții parohiali la care au participat peste 40 de președinți din diferite parohii ale zonelor Roman, Iași și Bacău.
Deschiderea noului an asociativ 2018-2019, având ca temă Acțiunea Catolică – bucuria de a evangheliza în orice ocazie și motoul „Vai mie dacă nu vestesc evanghelia.” (1Cor 9,16), a avut loc în ziua de 20 octombrie, la Iași – Parohia „Sfântul Anton de Padova”, la Săbăoani – Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” și la Bacău – Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”. La eveniment au participat sute de membri și simpatizanți din parohiile cu grup de Acțiune Catolică din Dieceza de Iași.
A fost o sărbătoare cu adevărat binecuvântată, plină de haruri și momente alese în familia Acțiuni Catolice.
Tot anul trecut, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași a propus în premieră un curs de formare pentru comitetul director parohial, la care au avut ocazia să vină echipele din fiecare parohie în formulă completă: președintele parohial, vicepreședintele, responsabilii de sector, secretarul și administratorul. Cursul s-a desfășurat concomitent la Traian – pentru zonele Roman și Iași, și la Luncani – pentru zona Bacău și a avut ca temă sintagma „Pas cu pas cu pasiune”.
Copiii din Acțiunea Catolică au încheiat, 2 ani la rând, vacanța de primăvară participând la Sărbătoarea Jocului. Activitatea s-a desfășurat în 2018 la Bacău, în parohia „Sfântul Nicolae”, iar anul acesta la Sabăoani, Parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul”. Au fost prezenți peste 250 de copii, sosiți din parohii din întreaga dieceză. Zeci de animatori, precum și asistenți spirituali s-au îngrijit ca aceștia să aibă o zi plină de distracție, voie bună și amintiri de neuitat.
Mulțumesc animatorilor!
În acest mandat am dat startul campusurilor estivale. Am petrecut împreună momente menite să fie păstrate în albume și în inimi toată viața. Unde? La Campusul unitar desfășurat în 2017 și 2018, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani, iar în anul 2019, la Mănăstirea Carmelitană Ciofliceni alături de acționari din toată țara. Peste 80 de participanți, copii, tineri, adulți și membri ai Consiliului Diecezan, au venit la acest campusuri pentru a transmite voioșie, idei practice, amintiri și formare pentru viitor. De asemenea, am dorit să sărbătorim și Centenarul Marii Uniri vorbind despre istorie, recunoștință și unitate, dar și despre viitor, comuniune și angajament. Concluziile participanţilor ne-au umplut inima de bucurie! Pentru ei, campusul a fost o adevărată şcoală de vară, o mare încântare, o bucurie, un dar, prietenie, zile dinamice, colorate cu zâmbete, o adevărată sărbătoare, o cascadă de binecuvântări.
Acțiunea Catolică a fost prezentă la conferinţe şi dezbateri pe tema „Revoluţia sexuală şi familia. Distrugerea libertăţii în numele libertăţii”, susţinute de doamna Gabriele Kuby, renumit sociolog, autor şi expert în studiul teoriei gender la nivel internaţional, despre care Papa Benedict al XVI-lea spunea: „Doamna Kuby este o luptătoare vitează împotriva ideologiilor care vizează în cele din urmă o distrugere a omului”.
În fiecare an, în perioada Postului Mare, Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iaşi desfăşoară Ştafeta rugăciunii, activitate devenită tradiţională. Membrii şi simpatizanţii asociaţiei, copii, tineri şi adulţi, precum şi credincioşii care doresc, sunt invitați să se unească în rugăciune, în parohiile unde îşi îndeplinesc misiunea, formând astfel un lanţ al rugăciunii.
Itinerariile spirituale sunt pregătite de echipele sectoriale în strânsă colaborare cu asistenții spirituali pentru a veni în sprijinul copiilor și tinerilor în vederea trăirii mai intense a Adventului și a Postului Mare, pentru o mai bună pregătire a sărbătorilor. La fel și Glasul Acțiunii, publicație lunară realizată de sectorul adulți vine în sprijinul desfășurării întâlnirilor ACA.
Așa cum știm cu toții, Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași face parte din marea familie a Acțiunii Catolice din România, alături de asociațiile de tineret ASTRU și de adulți AGRU, din eparhiile greco-catolice. AC Iași a fost reprezentată la activități prin consilierii sectoriali care au lucrat cu dăruire și bucurie. Suntem recunoscători Acțiunii Catolice din România pentru oportunitatea de a participa la schimburi de experiență între tinerii din Acțiunea Catolică din România, Italia și Malta. Reamintesc că în perioada 18-25 august 2018 s-a desfășurat în Malta proiectul „Dare to dream” la care Acțiunea Catolică din România a fost unul dintre parteneri, alături de Acțiunea Catolică din Malta și Acțiunea Catolică din Italia – Dieceza de San Severo. Din Acțiunea Catolică Iași au participat Antonina Ambăruș, responsabil tineri – zona Bacău, Ana Maria Păuleț, responsabil copii – zona Roman, Marina Dogariu, responsabil sector copii – zona Iași și Faustina Păuleț, responsabil tineri în parohia Tămășeni. Delegația a fost însoțită de Adriana Ianuș, vicepreședinte național și diecezan. La un alt proiect international „Voluntari AC la #owls în Italia” au participat din Dieceza de Iași 5 tineri, membri ai Acțiunii Catolice: Iștoc Carla din Parohia Gherăești, Doboș Raluca din Parohia Răchiteni, Bordea Bianca din Parohia Iugani, Alina Bulai din Parohia Valea Mare și Ciobanu Miriana din Parohia „Sfântul Nicolae ” – Bacău, însoțiți de pr. Paul Căliman. Prin participarea la acest proiect s-a dorit formarea tinerilor în spiritul carității, a voluntariatului, a disponibilității de a oferi ajutor și mângâiere celor aflați în suferință și dificultăți.
De asemenea, am continuat colaborarea noastră cu Acţiunea Catolică din Dieceza Nocera Inferiore Sarno din Italia, asociaţie cu care suntem înfrăţiţi din anul 2012 şi cu care de atunci păstrăm legătura şi ne susţinem în misiunea noastră de laici activi în Biserică şi comunitate. Chiar săptămâna trecută, au participat la cursul nostru de președinți parohiali vorbindu-ne despre rolul președintelui și împărtășindu-ne din experiența lor, după ce în vara aceasta o delegație a consiliului diecezan a fost invitată la campusul lor unitar.
Am început cu bucurie și speranță anul asociativ 2019-2020, iar weekendul trecut s-a desfăşurat la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian, cursul de formare pentru preşedinţii parohiali din întreaga dieceză. Cu această ocazie s-au reunit tineri şi adulţi din peste 35 de parohii pentru a aprofunda tema anului asociativ 2019-2020, care este: Acțiunea Catolică pe drumul reînnoirii. Textul biblic care ne-a însoțit a fost următorul: „Îmbrăcați-vă cu omul cel nou, cel creat după asemănarea lui Dumnezeu în dreptate și sfințenia adevărului.”
Nu pot încheia fără a aminti vizita Sfântului Părinte papa Francisc, aici, la noi acasă. Ne-am bucurat că acest moment istoric a fost moderat de consilierii AC, Alexandra și Gabi, iar Edi, responsabil tineri a fost portavocea tinerilor diecezei.
Acesta este drumul Acțiunii Catolice: să contribuie neîncetat la formarea și construirea de caractere puternic înrădăcinate în Cristos, fiind prezentă mai întâi acolo unde este cea mai mare nevoie, ieșind din zona de confort și având curajul unui creștin autentic. Pentru toate aceste frumoase momente de comuniune, de clipe petrecute în familie, de bucurii și entuzism, îi mulțumim lui Dumnezeu și ne punem încrederea că tot în El vom reuși să scriem istorie încă alte zeci de ani de acum înainte.
Un mare, mare mulţumesc doresc să adresez membrilor Consiliului Diecezan, care au investit timp, energie şi disponibilitate pentru ca Acţiunea Catolică să fie vie, puternică şi frumoasă! Mulţumesc pentru toată munca depusă, pentru exemplul vostru de slujire, pentru weekendurile petrecute uneori mai mult în familia AC! Domnul să primească această jertfă!
Mulţumesc asistenţilor spirituali, pr. Iosif Dămătăr, pr. Francisc Fărcășel, pr. Marius Sabău, pr. Robert Râtan, pr. Damian Budău, pr. Cristi Bîrnat, pr. Virgil Demșa, pr. Paul Căliman, pr. Alois Moraru, care ne sunt mereu alături și ne susţin în misiunea noastră! Ne bucurăm că vă avem aproape! Mulțumesc în mod deosebit asistentului spiritual general, pr. Felix Roca, pentru că are răbdare cu noi, crede în noi și în Acțiunea Catolică, ne susține și ne însoțește pe acest drum!
Mulțumesc tuturor colaboratorilor, susținătorilor și în mod deosebit Asociației Renovabis pentru că în toți acești ani ne-a susținut în misiunea noastră!
Mulţumim pentru slujirea voastră în Acţiunea Catolică!
Domnul să binecuvânteze munca fiecăruia și să facă din viața noastră o adevărată unealtă de vestire a Evangheliei!
Și vreau să închei cu un mesaj al Papei Francisc care spunea: „Acţiunea Catolică nu este o multinaţională care trebuie să facă un bilanţ în fiecare an, pentru a vedea cum creşte, cum merge. Nu! Este un grup de bărbaţi şi femei, de tineri, de copii, care trăiesc o propunere care nu este a lor, dar de care sunt îndrăgostiţi şi o trăiesc cu fervoare, cu bucurie, cu blândeţe”. Acest lucru ni-l dorim şi noi: să trăim cu fervoare, cu bucurie, cu blândeţe misiunea încredinţată.
La mulți ani, Acțiunea Catolică!
Cristina Mare,
președinte diecezan