Animatorul este persoana care însuflețește activitățile copiilor din parohie, însă a venit și ziua când animatorii s-au putut bucura de o zi a lor, pregătită doar pentru ei. Această zi a fost pe data de 18 aprilie 2015, când la „Iosefinii lui Murialdo” Roman s-a desfășurat o zi de formare pentru animatorii și educatorii din zonele Iași și Roman.

Luând în considerare specificul Acțiunii Catolice, grupul de animatori vine în ajutorul Bisericii, ca împreună cu asistentul spiritual să formeze o echipă de Mesageri ai lui Cristos, așa cum s-a intitulat și tema zilei de formare. Din motoul zilei „Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, dar dacă moare aduce rod mult.” (In 12,24) am învățat că trebuie să faci sacrificii ca o activitate să aibă succes.

Trecerea dintre momentele zilei de formare a fost făcută de Sabina Neculăeș, responsabil sectorial pentru zona Iași și Diana Baratu, responsabil sectorial pentru zona Roman. Ele au reușit să ne facă cunoscut programul întreg al zilei tuturor animatorilor care s-au prezentat în număr de aproximativ 50, din 10 parohii.

Ziua a început cu puțină mișcare ca să ne menținem entuziasmul în forță. Apoi a urmat rugăciunea, prezentarea parohiilor participante cu un slogan personalizat, a echipei formatoare care a organizat programul zilei, dar și a membrilor din consiliul diecezan care ne-au salutat de la Bacău: asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice, părintele Felix Roca, președinta diecezană, Adriana Ianuș, dar și vicepreședinta sectorului copii, Bernadeta Moreanu.

Momentul de formare ce a urmat după prezentări ne-a îmbogățit sufletește, iar părintele Claudiu Cocuț a avut grijă să ne mențină atenți. Am avut parte de povești din care am extras morala potrivită, de propuneri pentru a viziona filmul „Eu sunt Gabriel”, dar și de sfaturi pentru a deveni un bun animator.

Noi ce îi răspundem atunci când Cristos ne cheamă să fim mesagerii lui? Cristos are nevoie de noi, El vrea ca noi să fim instrumente ale iubirii Lui. Și animatorii au un rol important în formarea societății de mâine, preluând ceea ce este bun de la părinți, bunici, învățători. Papa Paul al VI-lea ne îndeamnă: „Construiți cu entuziasm o lume mai bună decât cea actuală.”

Pentru cine își pune întrebarea cum putem construi o lume mai bună, avem și răspunsul: urmărește ca rolul tău de animator să depindă de următoarele sfaturi:

  1. Alege să crești – rămâi deschis la ce ai încă de învățat
  2. Alege să dăruiești – din timpul tău, din resursele tale… fără să ceri nimic în schimb
  3. Alege să asculți – ai toate șansele să te înțelegi cu copiii, dacă îi asculți mai întâi
  4. Alege să faci diferența – prin a adăuga valoare la ce intră în contact cu tine
  5. Alege să faci binele – dacă alegi să faci binele ești împăcat cu tine însuți
  6. Alege să te îngrijești de sănătate – trupul nostru este un templu
  7. Alege să intri în contact cu Dumnezeu – pentru că El îți dă speranță, putere, înțelepciune, curaj

Să ne amintim mereu de darurile pe care le primim, să le prețuim și ce e mai important e să le dăruim celor din jurul nostru. Părintele Claudiu a încheiat cu un exercițiu de imaginație pe care vi-l propun și vouă. Închideți ochii și imaginați-vă: Cristos este fără ochi, gură, urechi, mâini sau picioare, acest lucru datorită faptului că noi suntem ochii, gura, urechile, mâinile și picioarele lui Cristos.

Apoi, cu ajutorul Emanuelei Pal, responsabil pentru sectorul tineri pe zona Roman, participanții s-au grupat și au călătorit cu „taxiul” până la atelierul prezentat de Cristina Mare, coordonator zonal pentru zona Roman. Ea ne-a explicat mai pe îndelete ce înseamnă să fii animator și cum ar trebui să fie grupul de animatori.

Și astfel am ajuns la concluzia că cei mici nu au nevoie de critici, ci de un model. Să fim noi acel model, acel instrument al iubirii lui Cristos, pentru copiii din parohia noastră.

După o bine meritată pauză au urmat atelierele conduse de Cristina Mare, Sabina Neculăeș, Diana Baratu, Ema Pal, Marius Balint, responsabil pentru sectorul tineri pe zona Iași și Andreea Gheț, coordonator zonal pentru zona Iași, animatorii fiind grupați în aceleași „taxiuri”.

La aceste ateliere a venit vremea animatorilor să vorbească despre motivele pentru care au ales să fie animatori, despre cea mai importantă calitate a unui animator, despre cele mai dificile lucruri pe care le-au întâmpinat la o activitate desfășurată, dar și despre ce și-ar dori să îmbunătățească la grupul parohial de animatori. După ce am răspuns la aceste aspecte, am recurs la o metodă menită să ajute lucrul în echipă, și anume metoda RAI care se găsește în broșura pe care toți animatorii prezenți la ziua de formare au primit-o și pe care sigur au răsfoit-o împreună cu grupul de animatori din parohie.

Rezultatele finale ale atelierelor s-au prezentat în fața tuturor, iar metoda RAI se pare că a dat roade. După concluzionarea rezultatelor fiecare participant a completat cu un mesaj o cartolină pe care am oferit-o la Sfânta Liturghie alături de celelalte daruri de la ofertoriu.

La cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, părintele Maximilian Horlescu, părintele coordonator al centrului „Sf. Leonard Murialdo” ne-a spus povestea bobului de grâu în care ne-am regăsit fiecare dintre noi. Cu toții cred că am avut momente în care ne-am simțit în siguranță atunci când eram cu prietenii sau cu familia noastră, dar și momente în care parcă eram singuri, iar necazurile erau ca niște pereți negri de pământ care ne acopereau. Nu am știut că după depășirea acestor momente grele vom vedea răsăritul unei noi vieți pe care Dumnezeu are grijă să ne-o aștearnă la picioarele noastre. Dacă ne încredem în planurile și în noua viață pe care Cristos le are cu noi, atunci și noi la rândul nostru vom ajuta alte suflete rătăcite să vadă că prin suferință se ajunge la mântuire.

Programul s-a încheiat cu binecuvântarea preoților de la altar, iar ca amintire o să ne rămână întipărită în minte tot ce am învățat și cu ceea ce vom transmite în parohii, cu cartolina având mesajul unui alt animator cu care m-am împrietenit, dar și cu poza de grup plină de zâmbete.

Andreea Gheț

section just doesn’t work as it reads more like
Fashion Design Programs for Kids

including the convention staff and even the hotel staff by the way
and a couple L J Crew

calvin klein men tested
Days Gone By And Present Day Cravat Trends

Often times your busy focusing on the clothing on a models back
Keeping it Real with RAW Food Photos