Sâmbătă, 26 mai 2018, a avut loc în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Paul” din Traian, jud. Neamț, a X-a întâlnire diecezană a adulților din Acțiunea Catolică. La această sărbătoare au participat 250 persoane din 23 de parohii din toată dieceza, împreună cu preoții spirituali, consiliul diecezan și invitații. Tema acestei întâlniri a fost: Sfinții de lângă noi, însoțită de moto-ul anului asociativ „Vei merge la toți cei la care te voi trimite” (Ier 1,7). Pentru a evidenția Centenarul Marii Uniri, sărbătoarea a îmbrăcat strai popular și a avut parfum de tradiție.

Gazdele noastre, părintele Eduard Pătrașcu și membrii Acțiunii Catolice din Traian, și-au deschis inima și brațele, au scos zestrea din cufere și au conferit bisericii un cadru festiv de adevărată sărbătoare. Copiii și tinerii din asociație, precum și corul, și-au adus aportul prin cânt și disponibilitate.

Salutul părintelui paroh Eduard Pătrașcu a dat startul zilei, iar activitatea a fost prezidată de Maricica Andrici, vicepreședinte diecezan al sectorului adulți, care a transmis salutul Cristinei Mare, președintele AC Iași, (împreună cu Celina Dumitru, ea a participat în Italia la sărbătoarea celor 150 de ani de Acțiune Catolică în Nocera Inferiore Sarno, asociație cu care suntem înfrățiți), și a dat cuvântul celor prezenți.

Rugăciunea de deschidere a fost condusă de pr. Iosif Dămătăr, preot spiritual al sectorului adulți, zona Bacău, iar activitatea a continuat cu momentul de formare prezentat de pr. Francisc Fărcășel, care ne-a prezentat Enciclica Gaudete et Exsultate a Papei Francisc, despre chemarea universală la sfinţenie în lumea contemporană. Prin momentul de formare am fost încurajați să descoperim „clasa de mijloc a sfinţeniei” în cei care trăiesc lângă noi, dar și să înțelem că sfințenia nu presupune un efort crescendo, ci așa cum spuneau marii sfinți, „a face lucruri mici cu iubire mare”.

Momentul central al zilei a fost Sfânta Liturghie, în care părintele Felix Roca, asistent spiritual general, ne-a prezentat darul Bisericii de a face sfinți din oameni păcătoși. Sfințenia este o colaborare dintre noi și Duhul Sfânt. Sfinții sunt oameni păcătoși care iubesc mult!

Un alt moment al zilei a fost plin de emoție prin mărturiile celor care trăiesc provocările vieții cu credință, acceptând că planul lui Dumnezeu e diferit de planul nostru. Familia Talmaciu, părinți tineri a doi copii, din care unul cu probleme majore de sănătate, au vorbit despre miracolul de fiecare zi și iubirea lui Dumnezeu care mangâie în suferință. Maria Andrici a prezentat mărturia a doi copii care văd sfințenia în exemplul părinților și al celor din jur, iar pr. Emil Dumea a povestit despre părinții și bunicii noștri, ca sfinții care au trăit credința cu mult curaj în timpuri grele și riscându-și viața.

Mălaiul și sarmalele au fost hrană pentru trup, iar muzica populară și jocul au aprins călcâiele creștinilor.

Mare a fost bucuria când, în mijlocul paradei costumelor populare, a poposit PS Petru Gherghel, care a trăit la unison cu noi bucuria de a reînnoi tradiția populară prin port și cântec și care la rugămintea noastră a cântat „Ciobănaș cu 300 de oi”, variantă personală adresată Măicuței Sfinte.

A fost o zi rodnică, aniversară și tradițională, la care fiecare membru acționr în parte și-a adus contribuția, în care vremea bună, disponibilitatea gazdelor și a pr. Edi Pătrașcu au încununat sărbătoarea și au făcut ca să-și atingă scopul.

Mariana Sofronie

Fotografii de la acest eveniment puteți vedea aici.