Acțiunea Catolică din România

Pe parcursul istoriei sale, Actiunea Catolica s-a implicat in organizarea Intalnirilor Nationale de Tineret, care au inceput in Moldova si au continuat si in celelalte dieceze/eparhii din cadrul Bisericii Catolice Romane.

Din anul 2005, Actiunea Catolica din Dieceza de Iasi (AC IASI) face parte din Federatia Actiunea Catolica din Romania (A.C.RO). Aceasta este o structura nationala ce reuneste, intr-o federatie, toate formele asociative de actiune catolica de rit latin si bizantin din cadrul Bisericii Catolice. Acestea indeplinesc cele patru criterii enumerate in Apostolicam Actuositatem (cf. AA 20, 2-3), ca fiind specifice acestei asociatii: laicitate, organicitate, eclezialitate si colaborarea cu ierarhia.

Intalnirea de constituire a federatiei a avut loc la Blaj in perioada 8-10 aprilie 2005, in perioada cand aveau loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Cu acordul episcopilor locului, asociatiile membre fondatoare (AC IASI, ASTRU Cluj, ASRU Oradea, ASTRU Blaj si AGRU Mitropolitan) au incheiat un protocol de asociere al structurii federative. S-a constituit un proiect de statut, precum si un program trienal de activitate.

Specificam faptul ca Asociatia Tinerilor Catolici Romani Uniti (ASTRU) este o asociatie de tineri, echivalentul ACT si Asociatia Generala a Romanilor Uniti (AGRU) este formata din adulti, asemenea ACA.

Structura acestei federatii este formata din Consiliul national (compus din consiliile de conducere ale asociatiilor membre si asistentul spiritual al acestora), precum si un Consiliu Director.

Actiunea Catolica din Dieceza de Iasi participa si se implica in organizarea diferitelor activitati nationale, in cadrul acestei federatii. Dintre acestea amintim: Weekendul de comunicare (Iasi 17-19 martie 2006), Prima Intalnire a Tinerilor din Actiunea Catolica din Romania (desfasurata la Cioboteni, in ziua de 25 august 2006, in cadrul INTC de la Sumuleu Ciuc), Primul Consiliu National al Federatiei (Sumuleu Ciuc, 12-14 mai 2006), Campus de formare in colaborare cu AC Treviso – Italia (12-19 august 2006), Weekend de formare (9-11 martie 2007), Seminar national formativ (Cluj Napoca, 9-11 septembrie 2007) si altele.